> torek, februar 21, 2006
> komentarjev: 1

Svetlana Makarovič: S krempljem podčrtano

Ker večino časa večine ljudi ne razumem; ker si ves čas ponavljam, da sem nenavaden; ker mi je kdaj hudo, da so nenavadne punce tako redke ... deluje uvodno razmišljanje Svetlane Makarovič k njeni zbirki zadnjih časopisnih kolumen name prav pomirjajoče:

"Ravno stavek, da ima večina prav, najbolje ponazarja duhovno mizerijo človeštva, katerega večina je večinoma zlepljena iz brezobličnih osebkov, ki o ničemer nimajo svojega lastnega mnenja in zato slepo ponavljajo besede tistih posameznikov, za katere verjamejo, da zastopajo mnenje večine. Zato je kakršnokoli osebno mnenje enega samega dvomljivca neprimerno dragocenenjše od hrumenja množic, ki zaradi lastne topoglavnosti uničujejo svoj svet."

Svetlana Makarovič. S krempljem podčrtano. Aleph, Ljubljana 2004, 3.850 SIT. Zbirka časopisnih kolumen iz Naših Razgledov (1992-93), Jane (1994) in Sobotne priloge (2004).

Nikjer drugje še nisem videl takšnega udrihanja, kot udriha Svetlana. Jeza, ilustracije, prilike, vse se zdi izživeto, vse dodobra premišljeno. Nasprotje brezveznega čtiva. In ko boš nekoč naletel na to knjigo, nikar ne prezri kolumne O Žgajnarjevi Angelci, - to je namreč tista satira o ljudstvu, ki ne bere.

Pa še to:
- "Noben klerik nima pravice pričakovati spoštovanja do svoje vere, če sam ni pripravljen spoštovati drugače mislečih, drugovercev in ateistov. In prav nobene pravice nima obsojati kogar koli za kar koli, dokler hinavsko brani duhovnike pedofile." Intervju v Mladini, 1. januarja 2006.
- Svetlana Makarovič. Tista prva dama slovenske poezije, ki rada šokira. Mladinin Kdo je kdo, 17. januarja 2005.
- Od januarja 2006 je Mladina zaljša (grozljivejša?) za kolumne Svetlane Makarovič. Vidi recimo tisto o našem predsedniku, ki se zdi, kot da leta iz cveta na cvet - in nobenega ne položi (kot pravi master ill-advised, čeprav si sam lahko predstavljam tudi obratno). Vendar vsaj leta! Že to je nekaj.
- In kdo je Svetlana? Nekje se ji zapiše: "Sama živim s tremi starimi, čemernimi mačkoni in zmeraj bolj sem jim podobna."

10/10

Komentarji: 1

Anonymous Anonimni:

Brati Svetlanine članke mi je v izredno veslje. Škoda, da jih ni še več.

11/9/07 22:40  

Objavite komentar

<< Nazaj na 1. stran