> sreda, september 13, 2006
> komentarjev: 2

... Mary Renault

Delo je v soboto štartalo z Drugo vikendovo filmoteko. "Sobota je dan za filme!," nas prepričujejo in kot prvega ponudijo ekranizacijo Oliverja Stona Aleksander o tem največjem vojskovodij naših dni.



Film najbolj očitno krasijo blond lasje glavnega igralca. Sploh se obregnimo ob nadvse zvezdniško zasedbo:
- Nad blond lasmi Colina Farrella (kot Aleksandra) nimamo pripomb! Prav pristajajo mu. Navsezadnje je Aleksander potomec samega Ahila; ta naj bi bil blond. Blond heroji so nekako pravi. Pripombe imamo nad igralcem Farrellom. Čeprav primerne atletske rasti, je kompleksnosti čustvovanja - v največjih človeških dilemah - nedorasel. Nasploh je igra v tem filmu bržkone porazna. Tako bi bilo bolje, ko bi Farrell kakšno leto dlje študiral vlogo v prihajajočem akcionerju Miami Vice in vlogo Aleksandra - velikega atleta in filozofa - prepustil nekomu drugemu. Leonardo DiCaprio bi bil na primer pravšnji. Jude Law verjetno še boljši.
- Anthony Hopkins (kot ostareli Ptolomej; prej Aleksandrov drug v vojni) pritegljivo pripoveduje zgodbo. O njem seveda nimamo pripomb.
- Angelina Jolie (kot mama Olimpia) je že tako lepa in bohotna, da je fatalna. Vendar zakaj mora zavijati v neki gruzijski angleščini?
- Val Kilmer (Filip Makedonski) igra očeta, čeprav naj Aleksandra ne bi zaplodil. Za vlogo se je zredil za 15 kg. Res je videti večji; vloga grobega in neumnega razuzdanca-pijanca mu dobro pristoji.
- Jared Leto (Hefajston) igra Aleksandrovega največjega prijetelja in - ljubimca. Kot smo navajeni, je Leto tudi tu odsoten. Nanj se zdaj spomnimo zato, ker pogledamo ovitek DVD-škatlice, kjer je njegovo ime.
- Rosario Dawson (Roksana) igra azijsko princeso, s katero se Aleksander poroči. Poroka vsem spremljevalcem vzame sapo. O tem, zakaj se je Aleksander sploh vezal z žensko, danes kroži več teorij. Ne meneč se zdaj zanje, pozdravljamo prizor njune poročne noči, ki je verjetno najboljši v vsem filmu. Erotičen in divji, kjer Farrell vendarle pokaže nekaj dobre igre, oba z obdarjeno Dawson svoji privlačni telesi. Če je to prizor, ki nam ostane najmočneje v spominu, lahko brez napora zaključimo, da ne gre za prav vredu film. Je še kar dober - no, zadosten -, vsaj verodostojen je; režiserju je v produkciji svetoval priznani akademik-zgodovinar Robin Lane Fox.

* * *

Za boljšo pripoved o Aleksandru Velikemu se zatečimo h knjigi, natančneje k triologiji Mary Renault (naslove poslovenimo):
- Fire From Heaven (Ogenj z neba) o njegovem otroštvu,
- The Persian Boy (Perzijski fant) o njegovih pohodu ter zadnjih dnevih,
- Funeral Games (Pogrebne igre) o dogajanju-spletkarjenju po njegovi smrti.

Te knjige so baje dobre in priljubljene med bralci. V slovenščini jih ni.

Komentarji: 2

Blogger Bo:

V novi Vikendovi filmoteki sem se nameril nakupit dva filma, poleg Aleksandra še Alija. Bolje bi bilo ostati samo pri drugem. Vseeno Aleksander ni čisto napačen.

Zatorej, če nisi elitist, te bo zamikala moja ponudba. Film sem namreč spravil v obtok skozi BookCrossing. Tako ti ga lahko - kajpak brez stroškov - predam, ti ga pogledaš in predaš naprej. Le pusti sporočilo. Adijo.

13/9/06 22:13  
Anonymous Anonimni:

Dobro to.

7/7/08 01:09  

Objavite komentar

<< Nazaj na 1. stran