> sobota, september 09, 2006
> komentarjev: 4

France Cokan: Eno življenje je premalo (IV)

France Cokan je bržkone naš največji športni veteran vseh časov. Že večkrat je zmagal na havajskem ironmanu - svetovnem prvenstvu v 3-atlonu - v svoji kategoriji. Zanj se mora vsako leto uvrstiti. Za to ima rad ironman Lanzarote na Kanarskih otokih. Vendar je imel letos tam smolo takoj po štartu, ko se mu je pri plavanju strgal pašček plavalnih očal, da je moral še pred več kot 200 km poti odstopiti. Misel na neudeležbo na Havajih je bila vse bolj resnična. No, potem se mu je nekako le uspelo uvrstiti na štartno listo ironmana Kanade, kjer je pred dnevi 26. avgusta uspešno nastopil in se uvrstil na Havaje. Bravo.
V njegovi kategoriji 75-79 let sta nastopila dva 3-atleta in drugi je odstopil. V mlajši kategoriji 70-74 let so nastopili štirje; od teh je bil eden hitrejši od Cokana. V še mlajši kategoriji 65-69 let je nastopilo 13 tekmovalcev; od Cokana so bili hitrejši štirje. Prav v vsaki kategoriji tja do 18-24 let so bili kakšni tekmovalci počasnejši. - Source: Ironman Canada Results.

O Francetu Cokanu sem v blogu pisal trikrat: 1.6.2006 sem predstavil njegovo knjigo, 2.6.2006 delil utrinek o srečanju z njim in 4.6.2006 navrgel nekaj o havajskem ironmanu.

Potem je imel 8.6.2006 predavanje v Knjižnici Bežigrad v Ljubljani. Bil sem tam. Govoril je o prehrani in vadbi telesa ter obenem slikal svoj pogled na svet. Vsega ne morem zapisati, a orisal bom glavne misli. Tem bom naslednjič dodal še razmišljanje o njegovem velikem minusu - da je samskega stanu, in da nima niti enega potomca -, kar naj bi bil moj poslednji zapis o njem.

V spodnji dvorani Knjižnice Bežigrad se postavi pred številno in pretežno starejše občinstvo. Videti je čeden, drži se pokonci in sploh odlično za svojih 74 let (75 je dopolnil avgusta), je urejen, čeprav le v mikici s havajskega ironmana 2003. V občinstvu je neka mamica in njen otrok prebije led: "Jaz bom tudi tekel na havajskem ironmanu. - Lahko vsi," odvrne Cokan, "vsi imate lahko takšne mikice," se izprsi, "če plačate 400 dolarjev štartnice." No, resnica je, da 400 dolarjev še ne zagotovi štartnega mesta in mikice; 3-atlet se mora uvrstiti v precej ostri konkurenci: za 1500 mest na Havajih se poteguje 70 000 3-atletov na raznnih ironmanih širom sveta. - Predavanje se začne.

Njegovo življensko modrost ograjuje prepričanje, "da je naše življenje v naših rokah." Vendar pravi, da smo vedno manj svobodni. Smo sredi masovne epidemije. Razviti svet je takšen, kot so si ga ljudje naredili sami. Svoj nazor podkrepi s statistiko, "da so vzrok polovice smrti srčno-žilne bolezni, sicer pa ljudje umirajo za: rakom, samomorom, prometnimi nesrečami pa seveda naravno. Precej v grobem bom njegovo predavanje razdelil na tri podnaslove.

A. Ornish napram Atkinsu

Kdo je Dean Ornish in kdo Robert Atkins, za kaj gre pri Ornishevi in za kaj pri Atkinsovi dieti ter komu navsezadanje slediti, naj vsakdo seveda premisli sam zase in za svoje bližnje. Prehranjevanje je vendarle eno najbolj intimnih človekovih početij. Nikakor nočem soliti pameti. Rekel bom dvoje:
- Robert Atkins je umrl, Oprah Winfrey ima še vedno debelo rit.
- Le na podlagi njunih portretov povem, kdo se prehranjuje bolj zdravo.



Bolj smiselna, zdrava je kajpak Ornisheva dieta: 10 % maščob, 20 % beljakovin in 70 % ogljikovih hidratov (OH). Tipična ameriška dieta ima enako veliko beljakovin, maščob pa je 40 % na račun 40 % OH. Atkinsova dieta se v razmerju maščob in OH napram Ornishevi že prezrcali ...
Tu so seveda pomembne tudi vrste OH (kvalitetni; pomen nizkega napram visokemu glikemičnemu indeksu), maščob itn.

B. Polnozrnata hrana

Je boljša od delnozrnate. Dobro je vedeti kaj o presnovi ogljikovih hidratov v našem telesu, vplivu glukoze na počutje - hrana je psihoaktivna -, shranjevanju glikogena.
Cokan živi v Ameriki, kjer si nakupuje hrano v trgovinah verige Whole Foods. Tudi v Sloveniji imamo nekaj podobnih trgovin: Jablano in Kalček v ljubljanskem BTC-ju, Bioland v Šiški, Biotop v Celju. O sorodni temi, trgovini z ekološko pridelano hrano pri nas, izvemo precej iz pogovora z lastnikom trgovine Kalček v BTC: "Zdrava prehrana ni revolucija, temveč evolucija." Delo 12.5.2006:12.

C. Koruzni zdrob napram polenti

Koruzni zdrob je polnozrnato živilo. Ima vse, kar imajo cela zrna: otrobe, kalčke in energetska jedra. Polenta ni koruzni zdrob, polenta je obdelano živilo, njena zrna so delna. Imajo le energetsko sredico. Škoda. Otrobi in kalčki so polni dobrih hranil: prehrambnih vlaknin, vitaminov B in E ter mineralov, kot je magnezij.
Zakaj sploh obstaja instant poletna? Kajpak zaradi hitrejše priprave. Svet in življenja so vse bolj instant in fast. (Meni se kolca po polnozrnatem življenju - kot da ga bi kdaj izkusil, hi hi -; tudi tebi!? Poleg tega obstaja še manj banalen razlog za eksistenco polentne: cenejši transport. - Vir: Wikipedia - Rancidification.)

France Cokan seveda v svoji kuhinji nima polente, marveč prisega na koruzni zdrob, ki ga nesoljenega vre slabo minuto in odstavi ter jé. To mu zagotavlja široke platoje visokega nivoja krvnega sladkorja. S tem je dalj časa bolj pri sebi. Lahko rečemo, da je France Cokan tako pameten kot vesel. Seveda pa ne jé le koruznega zdroba. Ta mu je za osnovo. Na to nalaga po treningu škrobna živila - banane, rozine, oves -, sicer ima rad špinačo, stročnice, brokoli, pa sadje in kos pustega belega mesa po najbolj napornih telovadbah.

Poseben kruh lembas iz Tolkienovega Srednjega sveta je neka fantazijska različica koruznega zdroba: pravzaprav še kar dober; zaužit se presnavlja počasi in drži nivo sladkorja v krvi dolgo ter visoko - energijo daje dolgo in vztrajno.


Od leve proti desni: Konstantin Preradovič - uspešen slovenski 3-atlonec; tudi havajski ironmanec -, lepotec večera France Cokan - v absolutni kategoriji, kjer se poleg postave upoštevajo še znanje in leta - pa lepotica večera Irena (tu se upošteva zgolj lep obraz, čop in stas).

Letošnji havajski ironman bo 21. oktobra, dan pred ljubljanskimi županskimi volitvami. Potem je že ljubljanski maraton, še potem LIFE ... Eno življenje je dejansko premalo.

Komentarji: 4

Anonymous Anonimni:

˝Dobro je vedeti kaj o presnovi ogljikovih hidratov v našem telesu, vplivu glukoze na počutje - hrana je psihoaktivna -, shranjevanju glikogena.˝ -

Pozdravljen. Jaz bi te pa prosil, da mi svetuješ (če morda poznaš) literaturo iz tega področja - pa ne kakšnih new age variant.

Hvala in lep pozdrav

10/9/06 21:01  
Blogger Bo:

Blaž,

Me veseli, da te zanimajo te stvari. Sam nisem prebral še nobene knjige, ki bi govorila samo o tem, vseeno ti bom poskušal dati svet na mestu.
V načrtu imam, da preberem hvaljeno knjigo Deana Ornisha Eat More, Weigh Less. Kupujem si jo na Amazon.com. Slišal sem, da bo slovenski prevod v kratkem izdala založba Debora (www.debora.si). Ornisheva dieta ni nič novotarskega, izumetičenega, marveč gre za resnicoljuben pristop k življenju. Takole se začne članek v Wikipediji:

"Dr. Ornish is widely known for his lifestyle-driven approach to the control of coronary artery disease (CAD). Dr. Ornish and colleagues showed that a lifestyle regimen featuring meditation, a low-fat vegetarian diet, smoking cessation, and regular exercise could not only stop the progression of CAD, but could actually reverse it."

Pojasnim na kratko:
- Aerobna telovadba (vzdžljivostni tek) je prijetna in koristna oblika meditacije.
- Namesto maščob se je ogljikove hidrate. Namesto enostavnih (cukr) raje bolj kompleksne (testenine, polnozrnat kruh, riž; najbolje divji ali rjav, je bolj koristen zaradi vsega koristnega v ovojnicah in otrobih, kar gre pri luščenju in vnaprejšnem kuhanju preč), zelenjavo, sadje. Maščob se vedno zaužije dovolj oziroma preveč. Pa četudi jih človek namerno ne uživa. Oves z njive ima na primer okrog 20 % maščob.
- Ljudje se običajno (če sploh) spomijo na Ornisha ob srčno-žilnih boleznih. Vendar se tako kot on - kar ne pomeni tudi po njem, saj so za svoj namen filozofijo pogruntali sami - ravna velika večina vzdržljivostnih športnikov (3-atletov, tekačev), ki imajo ena najboljših src in pljuč na svetu.

* * *

Za konkretno, neodvisno razumevanje presnove ogljikovih hidratov navsezadnje predlagam osvežitev srednješolskega naravoslovja in enciklopedične članke na spletu:
- www.carbs-information.com; Carbs and Blood Glucose Levels je lušten zapis,
- seveda Wikipedija.

Ali je za prvi odgovor dovolj? Saj mislim, da zdrav človek že ve, kod in kam; ga besede, povezave in reference peljejo v pravo smer, k pravim knjigam.

10/9/06 23:26  
Anonymous Anonimni:

Je dovolj:)

Hvala

11/9/06 13:07  
Anonymous Anonimni:

- Robert Atkins je umrl, Oprah Winfrey ima še vedno debelo rit.

Kaj pa je bil vzrok Atkinsonove smrti? A mu ni nek kos ledu padel na glavo in ga ubil? :)

Zakaj je Ornisheva dieta bolj smiselna? Na podlagi česa se to trdi?

Lp, David

21/1/14 15:51  

Objavite komentar

<< Nazaj na 1. stran